Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

28.11.2012 19:19

Pierogi drożdżowe pieczone

 

Składniki:

Na ciasto:około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),3 jaja + 1 jajko do posmarowania pierogów,1 szkl. mleka,5 dkg drożdży,szczypta soli,3 łyżki oleju. Farsz: około 1 kg ugotowanych ziemniaków,25 dkg sera białego,pęczek koperku,sól, pieprz. Sos:  250 ml  śmietany 12%,250 ml jogurtu naturalnego,2-3 ząbki czosnku,sól.

Przygotowanie: Zrobić farsz. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Składniki sosu wymieszać i doprawić czosnkiem i solą. Odstawić, żeby się przegryzło. W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Nakładać farsz, zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać chwilę, aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym.

Czytaj więcej na blogu zaciszekuchenne.

Zobacz także