Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

24.10.2012 19:52

Sernik wiedeński z polewą czekoladową

Sernik wiedeński wg różnych szkół ma lub nie ma  spodu. Mój sernik wiedeński jest bez spodu, a więc ciasto zawiera to co najlepsze samą masę serową i pieczony był w tortownicy, gdyż tak mi się kojarzy sernik wiedeński, okrągły, wirujący wokół jak w walcu wiedeńskim .  Według mnie najważniejsza w serniku jest masa serowa. Bo masa sernikowa musi być puszysta, pełna słodyczy i bardzo pyszna.

 Składniki

masa serowa:

1 kg twarogu w kubełku do serników, ja użyłam z firmy President

6 jajek,

125 g miękkiego masła ,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,

2/3 szklanki cukru,s

uszone winogrona,

siekana skórka pomarańczowa,

szczypta soli,

Polewa czekoladowa: 2/3 kostki margaryny 2 łyżki wody 2 czubate łyżki kakao8 łyżek cukru

Dzisiejszy sernik przygotowałam bez kruchego spodu i w tortownicy (26 cm), gdyż tak mi się kojarzy sernik wiedeński, okrągły, wirujący wokół jak w walcu wiedeńskim . Oddzielamy białka od żółtek, do osobnego wysokiego naczynia, w którym ubijamy je ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki (ja zawsze wykorzystuję Triblade). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło i miksujemy na puch. Do masy serowej dodaję ubitą pianę z białek, suszone winogrona i siekaną skórkę cytrynową i mieszamy całość, za pomocą łopatki. Delikatnie przekładamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką pszenną. Wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny. Zostawiamy sernik w piekarniku by wystygł przy zamkniętych drzwiczkach. Ja dodatkowo udekorowałam go polewą czekoladową.

Sernik jest pyszny, aksamitny, delikatny jak puch i taki idealny. Najlepszy jest na drugi dzień, dlatego dobrze jest go upiec wieczorem, nazajutrz jest wyśmienity.  Smacznego.

Czytaj więcej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię.

Zobacz także