Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

12.03.2014 09:46

Sos szpinakowy do makaronu

Dzisiaj przepis na szybki sos do makaronu, czyli na obiad w 15 minut. Sos przygotujemy  w czasie kiedy będzie się nam gotował makaron. Ja, jeśli jestem bardzo głodna, to wodę na makaron gotuję w czajniku, skraca to czas oczekiwania na obiad o parę minut. U nas w domu lubimy czosnek, więc ja wrzucam go do sosu tuż przed wyłączeniem ognia, żeby nie stracił swojego aromatu. Natomiast jeśli nie jesteście zwolennikami jego intensywnego zapachu wystarczy go chwilę podgrzać razem z sosem. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z  sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe.

Sos szpinakowy do makaronu

 

Składniki:

450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

200 g śmietany 18%

100 g sera pleśniowego

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

pieprz 

sól

 

Wykonanie:

Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka o grubym dnie i rozmrażamy na małym ogniu. Gdy będzie już prawie rozmrożony, ale jeszcze letni dodajemy do niego powoli śmietanę i mieszamy. Dalej podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się  nie zważyła, po czym dodajemy pokruszony ser pleśniowy i dalej podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Czosnek drobniutko siekamy, dorzucamy do sosu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Czytaj więcej na blogu Kulinarne przygody Gatity.

Zobacz także