Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

26.12.2013 12:32

MASŁO KLAROWANE DOMOWEJ ROBOTY

Ostatnio zauważyłam w sklepach masło klarowane. Ciekawostką jest, że nie ma w składzie bezpośrednio wskazanego masła jako składnika głównego, tylko tłuszcz krowi. W sumie może to prawda, ponieważ masło jest produktem krowopochodnym ale nie mam zaufania do produktów sklepowych. Co domowe to domowe :) Dlatego chciałam przypomnieć jak robi się masło klarowane. Swoją drogą ten produkt może być przechowywany bardzo i to bardzo długo i to bez użycia lodówki. Swoją drogą jest zdrowszy od zwykłego masła, ponieważ dzięki klarowaniu pozbywamy się z masła tego wszystkiego co nazywa się trans...

Składniki:

masło i jeszcze raz masło (nie mylić z produktami masłopodobnymi!)

garnek i czas

 

Sposób przygotowania:

Masło wrzucamy do garna. Słoik na zdjęciu pochłonął 4-5 kostki masła. Podczas klarowania masła można się pomylić. Samo przetworzenie masła z kostki w płyn nie daje nam jeszcze klarowanego masła. Trzeba poczekać aż masło zrobi się przeroczyste. Najlepiej nie odchodzić od garnka, ponieważ łatwo spalić masło i wszystko będzie trzeba wyrzucić. Jak już masło zrobi się przezroczyste - przy 5 kostkach zajmie to ok 20 min. - należy zdjąć szum z góry i wyłączyć garnek. Jak resztki opadną na dno, przelewamy masło do słoika, uważając aby nie przelać osadu z dna garnka, który jest do wyrzucenia razem z szumem z górnej części masła. Zostawiamy do ostudzenia. Można przechowywać bez lodówki lub w lodówce - zależy od tego jak często go używamy i jak szybko zużyjemy.

Czytaj więcej na blogu gustanatalerzu.

Zobacz także