Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

26.12.2013 12:32

MASŁO KLAROWANE DOMOWEJ ROBOTY

Ostatnio zauważyłam w sklepach masło klarowane. Ciekawostką jest, że nie ma w składzie bezpośrednio wskazanego masła jako składnika głównego, tylko tłuszcz krowi. W sumie może to prawda, ponieważ masło jest produktem krowopochodnym ale nie mam zaufania do produktów sklepowych. Co domowe to domowe smile Dlatego chciałam przypomnieć jak robi się masło klarowane. Swoją drogą ten produkt może być przechowywany bardzo i to bardzo długo i to bez użycia lodówki. Swoją drogą jest zdrowszy od zwykłego masła, ponieważ dzięki klarowaniu pozbywamy się z masła tego wszystkiego co nazywa się trans...

Składniki:

masło i jeszcze raz masło (nie mylić z produktami masłopodobnymi!)

garnek i czas

 

Sposób przygotowania:

Masło wrzucamy do garna. Słoik na zdjęciu pochłonął 4-5 kostki masła. Podczas klarowania masła można się pomylić. Samo przetworzenie masła z kostki w płyn nie daje nam jeszcze klarowanego masła. Trzeba poczekać aż masło zrobi się przeroczyste. Najlepiej nie odchodzić od garnka, ponieważ łatwo spalić masło i wszystko będzie trzeba wyrzucić. Jak już masło zrobi się przezroczyste - przy 5 kostkach zajmie to ok 20 min. - należy zdjąć szum z góry i wyłączyć garnek. Jak resztki opadną na dno, przelewamy masło do słoika, uważając aby nie przelać osadu z dna garnka, który jest do wyrzucenia razem z szumem z górnej części masła. Zostawiamy do ostudzenia. Można przechowywać bez lodówki lub w lodówce - zależy od tego jak często go używamy i jak szybko zużyjemy.

Czytaj więcej na blogu gustanatalerzu.

Zobacz także