Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

25.08.2012 21:46

CHRZAN STAROPOLSKI i niedoceniane właściwości chrzanu

Chrzan to roślina o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójcze. Pod względem ich zawartości chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą! Dlatego... chrzan leczy. Zwiększa odporność. I ciekawostka! We Francji, Szwajcarii czy Holandii jest oficjalnie zarejestrowanym lekiem ale w większości używany jest jako przyprawa dietetyczna.

W chrzanie jest duża ilość witaminy C (250 mg%) czyli więcej niż w cytrynach i pomarańczach. Ponadto znajdują się tam Wit. z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy (witamina B9) i inne.  Bogaty jest także w flawonoidy oraz potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, siarkę i chlor. Można rzec, że to samo zdrowie :)

Odpowiednio stosowany i odpowiednio przyrządzony i w odpowiedniej formie jest dobry m.in. na: choroby wywoływane bakteriami czerwonki m.in. tyfus czy salmonelloza, niektóre choroby dróg żółciowych, niektóre choroby dróg moczowych, niektóre choroby dróg pokarmowych, poprawę apetytu, artretyzm, reumatyzm, anemię, szkorbut, grypę i przeziębienie, nieżyty nosa i oskrzeli, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, bóle stawów, bóle mięśniowe, nadwerężone ścięgna, bóle głowy.

Lista powstała na podstawie 15 różnych źródeł i nie wiem czy zamyka temat właściwości zdrowotnych chrzanu. Co na co czyli przepisów leczniczych należy szukać w Necie. Ale trzeba robić to z głową bo nie zaleca się go m.in. przy ostrych stanach zapalnych narządów wewnętrznych np. kwitnących wrzodach. Bo może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Swoją drogą chrzan to nie tylko korzeń. Wg doniesień niektóre produkty zawinięte w liście chrzanu dłużej zachowują świeżość. A proszek może przedłużyć żywotność np. mleka.

Korzenie wykopane jesienią i przechowywać należy w piwnicy w wilgotnym piasku. Za to liście należy umyć w zimnej wodzie i wysuszyć.

Liście chrzanu można użyć do gotowania różnych potrwa a’la gołąbki czy jako dodatek do przetworów np. do pikli z ogórków, pomidorów, papryki i innych warzyw.

Korzeń jest dobry starkowany jako baza do chrzanu jaki jadanym z kanapkami czy też do sosów lub surówek. Chodzą mi po głowie ozorki w sosie chrzanowym. Sos chrzanowy mogę zrobić ale nie za bardzo wiem gdzie można dostać dobre ozorki :)

Swoją drogą chrzan jest lepszy od czosnku. Po zjedzeniu czosnku zapach w nas i na nas będzie utrzymywał się przez 24 godz. Nawet jak my tego nie czujemy to inni będą to czuć. Z chrzanem nie będzie tego problemu.

Nie mam ozorków ale za to dorwałam porządne 2 korzonki chrzanu i użyłam męża do tarkowania. No i mam swój staropolski chrzanik i taki uproszczony dla męża :)

Składniki:

25 dag chrzanu

4 żółtka

4 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczka masła

sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:

Żółtka ucieramy na gładką masę, dodajemy śmietanę oraz starkowany chrzan. Rozpuszczamy masło i dodajemy chrzan z dodatkami. Mieszać aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy. Chrzan lubi cukier. Należy dodać go dużoooo więcej niż soli i pieprzu razem wzięte :) Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

Jest to mój ukochany chrzanik. Mama robi go tylko na święta. W tym roku to ja robię Wigilię, więc musiałam sprawdzić przepis przed godziną W. :) Ten chrzan zbyt długo nie postoi hehe

Czytaj więcej na blogu gustanatalerzu.

Zobacz także

Komentarze (2)

  • klint_lugg

    0

    Ja kupije chrzan w duuuzych korzeniach (ogrodowy chyba sie nazywa) . Na Jezor wolowy musze czekac okolo tygodnia (jest w cenie najlepszej wolowiny) Ale warto, tak jak wspomniales w sosie chrzanowym. Jezor parzony przez 3-4 godziny ze wszelkimy warzywami. Jak wystygnie obdzieram ze skory, wycinam gruczoly i inne takie. I na zimno z goracym sosem chrzanowym - Poezja. Jezora kupuje na zamowienie u dobrego rzeznika

    • gustanatalerzu

      Oceniono 2 razy 0

      @klint_lugg
      Zazdroszczę dojścia na dobrego rzeźnika. W Warszawie niestety nie znalazłam takiego sad Są tylko markety i mięsne bez rzeźników czyli generalnie markety z mięsem sad

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX