Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

21.05.2012 12:18

GALARETKA Z NÓŻEK I GOLONKI

Składniki:

- 2 nóżki wieprzowe,

- 1-2 małe golonki,

- jarzynka,

- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, cebula,

- czosnek,

- woda.

Sposób przygotowania:

Nóżki i golonki dobrze myjemy. Wsadzamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Wody ma być tyle aby po 5 godzinach gotowania (coś tam wyparuje) przykrywała zawartość garnka.Można lekko odszumować ale i tak będzie trzeba to przecedzić, więc można sobie darować. Wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Po 3 godz. wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 2 godziny. Po 5 godzinach gotowania wyciągamy nóżki i golonkę oraz warzywa. Mięso ma odchodzić od kości. Przecedzamy przez gęste sito wywar. Obieramy kości z mięsa. Mięso wraz ze skórą kroimy drobno. Można wyrzucić niektóre tłuste elementy. Ale jak już decydujemy się na tą wersję galarety należy być w tej materii wstrzemięźliwym. Pokrojone mięso i ewentualnie pokrojone w plasterki warzywa wrzucamy do wywaru i zagotowujemy. Doprawiamy np. czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wlewamy do salaterek i jak galareta wystygnie, wstawiamy do lodówki aby stężała. Uwielbiam galaretę z octem orzechowym. Smakuje inaczej. Niektórzy wolą z innymi rodzajami octu lub cytryną. Niemniej nie polecam tej wersji galarety tym, którzy dbają o linię. Aczkolwiek uważam, że od czasu do czasu nie zaszkodzi zjeść odrobinę.

Uwaga dodatkowa:

Wywar z mięskiem można zamrozić. Ale nie należy wtedy przyprawiać czosnkiem itd. Tą część pomijamy. Po rozmrożeniu zagotowujemy galaretę i wtedy dopiero doprawiamy.

Smacznego smile

Czytaj więcej na blogu gustanatalerzu.

Zobacz także