Masz już blog? Dodaj wpis po zalogowaniu.

Załóż swojego bloga

16.04.2012 17:02

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku. Polane sosem z leśnych grzybów. Moim zdaniem doskonałe połączenie smaków. Możemy podawać z kluskami, makaronem, ryżem, czy nawet z ziemniakami.

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki 

Podgrzybek mrożony krojony - 300gram 

Wywar warzywny - 450ml   

Śmietana 22% - 3 łyżki sól,pieprz,

Magi  -  do smaku kucharek - 1 łyżka

Oliwa - 2 łyżk1(po jednej na grzyby i polędwiczki)

Wykonanie:

Grzyby (rozmrożone) kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na łyżce oleju, solimy i mieszamy do momentu aż soki z grzybów nam odparują. Gdy to nastąpi zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy, magi solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrywania. Przygotowujemy polędwiczki. Usuwamy zbędne błony i tłuszcz. Kroimy na około 2,5 centymetrowe plastry. Delikatnie rozklepujemy, posypujemy Kucharkiem z obu stron. Smażymy (np.  na grillowanej patelni), po 4 minuty z każdej strony. W tym momencie grzyby powinny być już gotowe. Dodajemy śmietanę, czekamy aż nam się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Czytaj więcej na blogu agiatis.

Zobacz także